Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę

Dodano:
Zupa cukiniowa z miętą Źródło: Shutterstock / marco mayer
Ta zupa z cukinii to niby zwyczajny krem, ale wszystko zmienia jeden prosty dodatek: niebanalne pesto z zioła, które powszechnie rośnie w Polsce.

Zupa z cukinii, a dokładniej krem z cukinii, to idealny posiłek na letni obiad. Jest lekka, a sycąca. Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie. Ktoś powie, że nuda? To zaskocz go tą wersją zupy z cukinii i dodaj do niej pesto z mięty. Ten patent wynosi zwykły krem z cukinii na zupełnie inny poziom.

Jak zrobić zupę z cukinii z miętą?

Krem z cukinii według tego przepisu, to najprostsza zupa z możliwych. Nawet jeśli nie masz w zapasie żadnego bulionu (ja wykorzystuję zazwyczaj bulion warzywny, ale może też być drobiowy), dodaj do zupy wodę, a smak podkręć przyprawami (wówczas do smażenia cebulki i czosnku warto dodać liść laurowy i ziele angielskie, trzeba je jednak wyjąć przed miksowaniem zupy).

Sekretem tego dania jest jednak pesto z mięty. Ja je robię z dodatkiem orzechów włoskich, ale mogą to być także orzeszki piniowe, jak w tradycyjnym pesto z bazylii. Takie pesto dodaje się na sam koniec, kiedy zupa z cukinii jest już w talerzach. Można jeszcze dodatkowo skropić ją dobrej jakości oliwą.

Rada: jeśli lubisz zabielane kremy, dodaj do zupy śmietanę.

Przepis: Zupa z cukinii z miętą

Kremowa zupa z cukinii z aromatycznym pesto.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
359 w każdej porcji

Składniki

  • 3 cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

na pesto:

  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 100 ml oliwy
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zupyCukinię pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj cukinię, ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zblenduj na gładki krem.
  2. Robienie pestoOrzechy upraż na suchej patelni. Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  3. Serwowanie zupyNalej zupę do misek i na każdą porcję wyłóż pesto z mięty.

Do czego wykorzystać pesto z mięty?

Pesto z mięty doda charakteru nie tylko zupie z cukinii. Możesz je wykorzystywać jako dodatek do innych zup, na przykład z białych warzyw albo dyniowej. Takie pesto może też być oryginalnym dodatkiem do makaronu. Ja lubię wykorzystać pesto z mięty na grzanki: smaruję nim pieczywo, a potem jeszcze dokładam pokrojone w kostkę pomidory albo plasterki awokado.

Pesto z mięty jest świetnym dressingiem do sałatek. Wystarczy, że masz w domu zwykłą kapustę pekińską: posiekaj ją, dodaj pesto, dobrze wymieszaj, a surówka zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Pesto możesz także dodać do sałatek ze świeżych ogórków.

Może być także dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków czy warzyw z grilla.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...